USA - torsdag den 26. september 2013


Central Park og 5th Avenue

Tilbage

Selv om vi kravlede tidligt i seng, har vi sovet længe. Det er ved at være lyst, da der kommer liv i kludene. Jeg er allerede bagud med at skrive dagbog og når kun lige i gang, da der kaldes til morgenmad. I dag er der blødkogte æg og brød af en bedre kvalitet. Men stadig et stykke vej op til vores hjemmebagte!

CBS morgentv ligner meget TV2's morgentv med en masse ligegyldig snak og reklamer uafbrudt. Ind imellem kan man være heldig at finde noget brugbar information om f.eks. vejret.

Lasse vælger at blive i lejligheden. Han er ikke helt frisk, så vi andre stiler mod subway'en og ved 9:30-tiden går det mod Central Park, som er dagens første destination. Vejret er overskyet og det kan mærkes. Der er ikke helt så varmt.

Vi lander ved en station omkring 72. Street. Herfra er der kun et par blokke til Central Park. Undervejs kigger vi lidt på butikker - bl.a. en skobutik, der også fører Ecco sko. Ved indgangen til parken bliver vi overtalt til at tage en cykeltur rundt i parken. Ruddy og Marie får forhandlet sig frem til en god rabat og snart sidder vi i to jigsaws med et par unge fyre som pedalister. Deres navne er ikke just amerikanske, men de er meget søde til at fortælle om parken og bygningerne, som vi passerer undervejs. Vi gør et par stop undervejs og de fortæller, hvor vi skal gå hen og hvad vi skal se. Jeg ved ikke, om der er fordi vi er fra Danmark, at de anbefaler et stop ved statuen af H. C. Andersen, men vi talte om statuen sidste gang, vi var i New York. Nu får vi chancen for at se ham.

De 2 chauffører bruger kun lidt kræfter på, at cykle os rundt i parken, selv om der er mere kuperet terræn, end man umiddelbart skulle forestille sig. I løbet af turen rundt, fortæller de utallige historier om forskellige film, der er blevet optaget i Central Park.

Ved afslutningen af turen ender vi ved udgangspunktet, hvor vi står ved bygningen, hvor John Lennon boede - og blev skudt.

Det er en speciel bygning, hvor det er sådan, at lejlighederne koster en formue. Men pengene er ikke et issue, fortæller vores guider. Du skal først godkendes af de andre beboere i ejendommen. Og efter mordet på John Lennon, har man et udbredt ønske om ikke at have kendte personer boende. Derfor har bl.a. Madonna, Celine Dion og Jennifer Lopez fået nej til at købe en lejlighed i bygningen. Det har fået bl.a. Celine Dion og Madonna til at købe en lejlighed i naboejendommen - en kedelig grå bygning med 2 store tårne.

Lige overfor indgangen, findes en John Lennon Memorial og det viser sig at være en flise, som Yoko Ono har doneret til parken - delvis for at trække turister væk fra den bygning, som parret boede i.

Efter cykelturen bliver vi enige om at gå op langs Central Park til 5th Avenue. Det foregår i et forholdsvis rask tempo, så benene ikke bliver alt for trætte. Lasse har sendt os en SMS med besked om, at vi ikke skal regne med ham i dag. Han døjer med hovedpine.

For enden af Central Park, drejer vi til venstre og midt for parkens south side strander vi på en frokostrestaurant Sarabeth. Det viser sig at være en forholdsvis eksklusiv restaurant med hvide duge på bordene og personale, der har hver deres opgaver. Der er f.eks. 2 damer til at vise gæsterne på plads, en tjener til at servere vand for os, en til at tage sig af ordrer og en til at rydde op efter os.

Menukortet indeholder mange spændende ting. Ikke særlig dyrt. Specialøl er dog ikke nået frem til deres menukort, for der er kun nogle enkelte flaskeøl på kortet.

Vi bliver mætte, betaler og drager videre. Snart befinder vi os på 5th Avenue, gaden med de store mærkevarebutikker som Gucci, Armani osv. Apple ligger også først på gaden og deres højhus er vi lige nødt til at besøge. Butikken ligger i kælderen og her er der rigtig mange mennesker. Deres forskellige computere og telefoner er udstillet og ved siden af hver model står en ipad med en beskrivelse af modellen. Rundt om de mange borde står der applefolk i blå tshirts og hjælper kunder med deres medbragte ipad, pc'er og iphones.

Jeg stopper ved et bord, hvor der kører en workshop om det nye ios (styresystem til mobiltelefon). En mand fortæller om de nye funktioner, mens hans mobiltelefon er blæst op på en tv-skræm via apple tv. Det fungerer fint og jeg kan sagtens bruge masser af tid her. Men de andre venter, så jeg forlader bordet igen. Vi får købt et omslag til Maries telefon og et adapterstik til min, før vi forlader butikken.

Der er mange mennesker på 5th avenue og da vi når op til Rockefeller Center, finder vi en cafe mellem højhusene. Her kan vi hvile benene og få en øl, drink og en kop kaffe, før vi går videre mod en subway, for at komme til Grand Central. Det viser sig mere besværligt end normalt, da en af stationerne på vores vej er ved at blive renoveret. Så vi må gå lidt op og ned, før vi når en subway, der kan køre os til Grand Central jernbanestationen. Her vil vi vise Joan og Ruddy det famøse marked, der er under banegården. Et imponerende marked med masser af spændende fødevarer.

Vi gør et stop på Oyster Bar (en kendt fiskerestaurant i Grand Central), før vi køber lidt vin og vender snuden hjemad. Marie synes, at vi skal prøve en alternativ subway hjem, så vi kører op i nærheden af 150th Street, før vi finder en rød linie, som kan køre os ned til 135th igen. Efter lidt småindkøb, er vi snart hjemme, hvor den står på brød, pølse og ost til aften - og et godt glas rødvin.

Vi bliver kreative og bestiller en limousine, der kan køre os til lufthavnen på mandag. Der er en del bøvl med at skifte tog og bus et par gange undervejs og prisen er mindst 16 dollars pr. mand for busturen til lufthavnen. Limousinen koster omkring 200 dollars, så det må være et godt valg.

Aftenen slutter af med en øl og en whisky. Lasse konstaterer næste morgen, at Ruddy og jeg ikke synger lige så godt, som Bamse!

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10